Verschil zwarte en groene thee

Verschil zwarte en groene thee

Als u in de supermarkt thee wilt kopen, heeft u de keuze uit verschillende soorten. Zo wordt er zwarte en groene thee verkocht, net als witte thee, oolong en rooibos. Maar wat is nu het verschil tussen de verschillende theesoorten?

Alle thee begint met groene theebladeren. De verwerking van de theebladeren bepaalt of de thee zwart, wit of oolong wordt. Voor zwarte thee laat men de geplukte theebladeren verdorren, zodat ze flexibeler worden. De gedeeltelijke gedroogde bladeren worden vervolgens gekneusd, zodat er sappen en enzymen vrijkomen. Hierna volgt een proces van oxidatie, wat zwarte thee zijn kenmerkende smaak en geur geeft. De thee wordt vervolgens behandeld met hete, droge lucht om de enzymen te vernietigen en de bladeren te stabiliseren.

Groene thee daarentegen wordt gemaakt van de niet-geƶxideerde bladeren, die worden verhit om de enzymen te vernietigen die anders de oxidatie in gang zouden zetten. Vervolgens worden de theebladeren gekneusd, zodat de smaak van groene thee vrijkomt. Tenslotte worden de bladeren gedroogd om de thee te stabiliseren. Groene thee bevat nog de zoetheid en veel van de vitaminen en andere eigenschappen van het verse groene blad. Dit maakt groene thee een heerlijke, gezonde en geurige drank.

Oolong thee zitten tussen zwarte en groene thee in. De oxidatie wordt na korte tijd stopgezt, zodat de versheid van groene thee behouden blijft, maar de subtiele, verfijnde smaak en rijpheid van zwarte thee al aanwezig zijn.

De zeldzame, kostbare witte thee is een Chinese specialiteit. De toppen van ongeopende bladeren worden zorgvuldig met de hand geplukt als ze nog in de knop zitten, en worden dan gedroogd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »