Thee trektijden

Thee trektijden

De trektijd hangt af van de soort thee. Als je de thee te lang laat staan, smaakt hij bitter en wrang; als je hem te kort laat trekken, heeft hij te weinig smaak. Timing is alles.

Thee en timing

De meeste theevarianten hebben drie tot vijf minuten nodig om te trekken, maar er zijn uitzonderingen. Assam, Earl Grey, Ceylon, Darjeeling en Lapsang Souchong moeten drie tot vijf minuten trekken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Let dus goed op of je de thee niet te lang of te kort trekt.


De uitzonderingen

Zwarte thee van gebroken blaadjes moet drie minuten trekken en zwarte thee van hele blaadjes vijf minuten. Oolong thee trekt in zeven minuten en groene thee in 1 à 2 minuten. Keniathee geeft na twee tot vier minuten trekken een sterke, frisse smaak af. Chinese Oolong thee is het lekkerst als je hem vijf tot zeven minuten laat staan.


Klok kijken

Als je niet wilt blijven wachten tot je thee getrokken is, maar wel de tijd in de gaten wilt houden, kun je volgens sommige experts beter een eierwekker gebruiken dan de klok. Als je haast hebt kun je een thezakje boven je kopje uitknijpen om de thee snel op smaak te brengen. De kenners zullen dit zeer waarschijnlijk afraden, maar het levert wel snel een warme kop thee op.


Thee met bittere smaak

Als je te veel thee in de pot hebt gedaan, of de thee te lang hebt laten trekken, is de kans groot dat je thee bitter en wrang smaakt. Als de smaak vlak en karakterloos is, terwijl je de thee wel lang genoeg hebt laten staan, heb je grote kans dat deze niet meer vers is. Gooi de thee dan niet weg, maar giet het vocht in de tuin en strooi de getrokken blaadjes uit over je bloemen of kruidentuin, want zij doen het uitstekend als compost.


Slappe thee

Als je de thee niet lang genoeg laat trekken zul je nooit de ware smaak leren kennen. Als je het zakje, de theebloem of de theebladeren te vroeg verwijderd, smaakt de thee vlak en smakeloos. Overgebleven thee die goed op smaak is, kun je gebruiken als marinade voor vlees en gedroogde vruchten of als kookvrucht. Bovendien kun je met thee heerlijk waterijs of roomijs maken.


Oplosthee

Dit is de enige thee die niet hoeft te trekken. Deze korrels zwarte thee, die sterk lijken op instantkoffie, geven geen geweldige smaak en een echte theeliefhebber zou ze niet eens een plekje gunnen in zijn of haar keukenkastje. Voor instantthee worden blaadjes in water gelegd om te trekken. De blaadjes worden er weer uitgehaald en de vloeistof wordt verwerkt tot vaste stof en tot slot gedroogd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »