Thee en water

Thee en water

Het water speelt een belangrijke rol bij het zetten van lekkere thee. Vooral de horeca gaat met het zetten van thee de fout in, door water uit een koffiemachine te gebruiken.

Theewater speelt een belangrijke rol bij de smaak van thee. Helaas wordt thee tegenwoordig niet meer gezet met bronwater. Meestal gebruiken we water uit de kraan dat vol chemicaliƫn zit die niet altijd vernietigd worden door het koken. In de horeca gebruiken ze zelfs water uit een koffiemachine, die vaak niet eens een tempratuur van 100 graden celsius heeft bereikt. Hierdoor verschijnt er een dun laagje schuim bovenop de thee als gevolg van de calcium of bicarbonaat ionen in het water. Je kunt het best gefilterd water gebruiken.

Als je kokend water in een theepot giet met theeblaadjes of een theebloem erin, geven deze extracten af die thee zijn smaak, aroma en heilzame werking geven. Om de volle smaak van thee tot zijn recht te laten komen, moet je kokend water gebruiken met een hoog zuurstofgehalte. Laat het water niet te lang doorkoken, want dat breekt zuurstof af. Laat zwarte thee en Oolong thee trekken in water dat net van de kook is, voor witte thee, theebloemen en groene thee is water met een tempratuur van ongeveer 80 graden celsius geschikter.

Als je in een gebied woont met hard water ontstaat er waarschijnlijk ketelsteen in je ketel. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen kun je een balletje van draadgaas in de ketel leggen dat ketelsteen aantrekt. Giet overgebleven water altijd weg. Als je ketel al ketelsteen heeft, gebruik dan een ontkalker met citroenzuur.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »