Thee en gezondheid

Thee en gezondheid

Thee heeft een heilzame werking en wordt al eeuwenlang gebruikt als middel tegen uiteenlopende kwalen. De oude Grieken dronken thee om van hun verkoudheid of een griep af te komen, en vanwege de antibacteriële en adstringerende functie werd thee ook vaak gebruikt om buikinfecties als cholera te behandelen. De Chinezen drinken thee om de spijsvertering en mentale en fysieke prestaties te stimuleren.

Één kop thee per dag


Experts beweren, dat als niet-thee drinkers slechts één kop zwarte of groene thee per dag zouden drinken, hun algemene gezondheid vooruit zou gaan, omdat thee helpt het lichaam te beschermen tegen een groot aantal veelvoorkomende ziekten. Als je niet van groene thee of zwarte thee houdt, probeer dan jasmijnthee, een gearomatiseerde groene thee. Uiteraard kunt u ook onze Theebloemen proberen, welke bestaan uit groene theebladeren.

Het goede nieuws voor theeverslaafden is, dat het nooit teveel van het goede kan zijn, tenzij je meer dan 10 tot 15 koppen thee per dag drinkt. Thee is zowel calorievrij als vetvrij als deze drinkt zonder melk of suiker. Thee heeft een laag natriumgehalte en bevat minieme hoeveelheden van de essentiële voedingsstoffen proteïne, koolhydraten, aminozuren en lipiden. Gemiddeld drinken we in Nederland ongeveer twee koppen thee per dag, wat acht procent levert van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium, vijf procent van onze behoefte aan foliumzuur en zink, vijf procent van de dagelijkse hoeveelheid vitamine B1, twaalf procent vitamine B2 en drie procent B6.

Heilzame werking van thee


Bovendien bevat thee mangaan, een stof die noodzakelijk is voor de groei van de botten; kalium, dat het vochtgehalte in je lichaam op peil houdt; en fluoride, dat tand- en tandvleesproblemen helpt voorkomen. Zwarte en groene thee staan beide hoog genoteerd op de gezondheidslijst, maar groene thee bevat vijf keer zoveel antioxidanten als zwarte thee. Een scheutje melk of een schrijfje citroen belemmert de heilzame werking van thee niet, maar als de de thee te sterk wordt of er teveel suiker of zout in zit, kan dat de geneeskracht naturaliseren.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »