De Theeteelt

De Theeteelt

De Theeteelt

Niet ieder teeltgebied is van internationale betekenis. De bekendste gebieden zijn Ceylon (theedeskundigen gebruiken niet de officiële naam Sri Lanka), China, India (vooral Assam en Darjeeling) en Japan. In dit artikel leest u meer over de theeteelt.

Assam

Het grootste aaneengesloten theeteeltgebied ter wereld bevindt zich in het noordoosten van India, aan de weerszijden van de rivier Brahmaputra. Hier wordt van April to eind november / begin december geoogst, maar in klimatologisch gunstige gebieden kan het hele jaar door de oogst worden binnengehaald. Hier wordt ook al machinaal geoogst. Alleen de uitstekende zomerkwaliteiten worden nog met de hand geplukt.

Ceylon   

De teeltgebieden op Sri Lanka bevinden zich in het midden van het eiland en bieden een breed spectrum aan kwaliteiten. Zo worden op de plantages van de districten Dimbula en Nuwara Eliya ongecompliceerde theesoorten geproduceerd. In het oosten groeit de Uva-thee, goede zomerthee, die snel gedronken moet worden wanneer hij bij ons in oktober arriveert. Hier wordt het hele jaar door geoogst. De beste thee komt vooral van struiken op 1300 m hoogte.

In het algemeen is de kwaliteit van de Ceylon-thee de laatste jaren sterk afgenomen, wat vooral te wijten is aan de gestegen productiekosten en de economische beperkingen op de plantages. Er wordt meer ‘tea for price’ dan ‘tea for quality’ geproduceerd.

Groene thee speelt slechts een kleine rol. Naar Europa worden kleine hoeveelheden geëxporteerd, die niet kunnen tippen aan de Japanse en Chinese groene thee.

Darjeeling

Dit teeltgebied staat bekend om zijn fijne thee. De Darjeeling Valley ligt in Noord-India, op 400 tot 2400 m hoogte in het grensgebied aan de voet van de Himalaya. Van half maart tot november wordt hier geoogst.

De eerste voorjaarsblaadjes worden verwerkt tot de bekende Darjeeling First Flush. De blaadjes ruiken heerlijk fris en de thee smaakt mild, soms enigszins bitter. De beste kwaliteiten worden per vliegtuig naar Europa gebracht, zodat de klant direct van het heerlijke aroma kan genieten. De thee die eind mei / begin juni per schip arriveert. Is vaak meer gerijpt en iets voller van smaak. De First Flush mag niet te lang bewaard worden. Het is een genot om deze thee vers te drinken: met Kerstmis moeten dan ook alle voorraden op zijn.

De echte First Flush wordt slechts zo’n twee weken lang geoogst. In de periode tussen de eerste en de tweede pluk, in mei, worden de uitlopers voor de ‘Inbetween’ geoogst. Dit is een thee van eenvoudige kwaliteit.

Vanaf half mei tot eind juni / begin juli (todat de moessonregen inzet) worden de Second Flush Darjeelings geoogst. Deze zomerthee is voor kenners het summum. De kwaliteiten kenmerken zich door een fijne, zoete smaak en een bloemig, zacht karakter. Voor geselecteerde partijen (vooral van de theeplantages Jungpana, Goomtee, Namring en Risheehat) worden topprijzen betaald. Wanneer u een kostbare Second Flush wilt kopen, doe dat dan alleen met plantagenaam en invoice-nummer.

Vanaf hald juli, in het regenseizoen, groeit de theestruik zeer snel. De nu geoogste Post Second Flush, die vaak ook eenvoudigweg ‘Darjeeling’ wordt genoemd, is van middelmatige kwaliteit, niet duur en prettig drinkbaar. Deze thee wordt vooral voor gemengde thee gebruikt.

In de herfst (eind oktober / begin november) kan er goede herfstthee (‘Autumnals’) geoogst worden. De theeblaadjes doen denken aan het najaarslover: deze wrange, kruidige thee moet snel geconsumeerd worden. De bekenste plantages, die goede tot uitstekende thee produceren zijn Ambootia, Jungpana, Margaret’s Hope, Namring, Risheehat, Singell en Teesta Valley. Castleton, die in de jaren ’80 nog beschouwd werd als een van de beste theeplantages van Darjeeling, produceert tegenwoordig alleen nog maar industriële kwaliteiten. Biothee wordt bijvoorbeeld in Ambootia, Pussimbing en Singell geproduceerd.

China

De Chineese theecultuur is duizenden jaren oud. Chinezen geven de voorkeur aan groene thee. Zwarte thee wordt minder gedronken en wordt bij voorkeur gearomatiseerd gedronken. De teeltgebeiden bevinden zich met name in het zuiden van het land en hier wordt, na India, de grootste hoeveelheid thee geproduceerd. Ook op Taiwan wordt thee verbouwd.

Japan

Ten zuiden van Tokio wordt alleen groene thee geproduceerd. De theesoorten worden niet op teeltgebied, maar op verwerkingsmethode onderscheiden. Hier wordt vooral machinaal geoogst, behalve de zeer zeldzame en dure kwaliteiten.

Indonesië

Op Java en Sumatra wordt traditioneel thee verbouwd die hoofdzakelijk in melanges wordt verwerkt.

Afrika

Afrikaanse theesoorten zijn hier vooralsnog van weinig betekenis. Af en toe vind je in goede theewinkels thee uit Kenia of Zuid-Afrika. Deze thee wordt voornamelijk naar de Engelstalige landen geexporteerd, in de landen van oorsprong zelf geconsumeerd of voor theemelages of theezakjes gebruikt. De instantthee wordt beschreven onder ‘Diverse thee’.

Zuid-Amerika

Brazilië en Argentinië produceren alleen thee voor eigen gebruik en voor de bereiding van instantthee. De nationale drank van Argentinië, de maté, wordt van de matéstruik gemaakt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »