De theeplanten

  • Geplaatst op
  • Door sensatea
  • 0
De theeplanten

Theeplanten zijn groenblijvende planten. Ze groeien in tropische en subtropische gebieden. Om optimaal te gedijen hebben theeplanten warmte, veel vochtigheid en niet te veel zon nodig. Thee groeit ook in hoger gelegen gebieden (tot 3500m boven zeeniveau), voorzover die gebieden voldoen aan de juiste klimatologische eisen.

De oudste bekende theeplant is een boom in Yunnan (Zuid-China). Hij is meer dan 1100 jaar oud en loopt nog ieder jaar opnieuw uit. In Daarjeeling bestaan theeplanten die 150 jaar oud zijn. Normaal gesproken worden de struiken echter na 30-40 jaar gerooid.

Men onderscheidt twee soorten theeplanten (die ook met elkaar gekruist worden). Enerzijds is er de `Thea sinensis`, de Chinese variant die in de hooglanden groeit. De kleine, zacht, duimgrote blaadjes leveren een licht aftreksel, maar een zeer fijne smaak, een aangename geur en een lichte theekleur.

De `Thea Assamica`, de Assam-theeplant, groeit daarentegen in lagergelegen streken. De brede theebladeren, die soms zo groot kunnen worden als een handpalm, leverem een sterk aftreksel op met weinig smaak, krachtige aroma en een donkere theekleur.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »