De oorsprong van thee

De oorsprong van thee

Een prachtig artikel over de oorsprong en geschiedenis van thee. Een eeuwenoude Chinese traditie. Niemand weet precies wanneer het eerste kopje thee werd gezet. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van thee en het gebruik van het eeuwenoude thee ritueel.

Niemand weet precies wanneer het eerste kopje thee werd gezet. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van thee en het gebruik van het eeuwenoude thee ritueel.

De bekendste theorie is gebaseerd op het verhaal over één van de eerste keizers van China: Shen Nung. Tijdens één van zijn reizen ,ongeveer 2750 jaar voor Christus, zou hij perongeluk `thee` ontdekt hebben. Tijdens het koken van water vielen er toevallig bladeren uit een overhangende struik in zijn pan. Kort daarna ontstond er een aangename, vriendelijke geur uit het water en Shen Nung kon de verleiding van deze geur niet weerstaan. Hij proefde van het hete water en gaf vervolgens opdracht tot het aanleggen van deze struiken in de keizerlijke Chinese tuinen.


Shen Nung bleek niet de enige thee liefhebber te zijn. Om grote hoeveelheden tegelijk te kunnen verbouwen, gingen de Chinezen massaal thee tuinen aanleggen. Voor de verbreiding van deze nieuwe `trend` werd onder andere gezorgd door rondtrekkende boeddhistische monnikken, die na intensieve meditatie op krachten kwamen door het drinken van een kopje thee. 

Na de Chinezen volgden de Japanners, en vanaf de 7de eeuw na Christus begon de handel in thee serieuse vormen aan te nemen. In de glorieuze gouden eeuw werd thee in de lage landen geïntroduceerd. In het begin dronk de bevolking thee voornamelijk als medicijn, en niet als `genotsmiddel`.


Geheel volgens de toen heersende opvattingen werd thee beschouwd als een wonderdrank met wel heel bijzondere eigenschappen. Zo zou het drinken van thee helpen bij het zuiveren van het bloed, nachtmerries verdrijven, helpen tegen depressies, de concentratie verhogen en helpen bij afvallen.


In de achttiende eeuw werd thee meer een genotsdrank, voornamelijk in kringen van stadhouders en intellectuelen. Thee was in die tijd moeilijk te krijgen en daarom een exclusief en kostbaar goed. Later werd de handel in thee door de VOC in betere banen geleid. Er werden grotere hoeveelheden specerijen en thee uit het oosten geïmporteerd waardoor de prijs van thee snel daalde. Hierdoor werd het drinken van thee ook ingeburgerd in de lagere klassen. Hoewel het in het begin even wennen was aan de smaak, begon men het drinken van thee steeds lekkerder te vinden.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »