Afternoon Tea of High tea?

Afternoon Tea of High tea?

Een Engelsman hoef je het verschil tussen een afternoon tea en een high tea niet uit te leggen, maar in Nederland heerst de nodige verwarring en worden de begrippen vaak door elkaar heen gebruikt.

Geschiedenis Afternoon Tea

Om het verschil tussen High tea en afternoon tea te begrijpen, moeten we terug naar de Victoriaanse tijd. Toen aten mensen doorgaans maar twee keer per dag: s`ochtends een stevig ontbijt en pas rond 20uur of zelfs later een uitgebreid avondmaal. 

Een behoorlijk lange periode om te overbruggen dus, vond ook gravin Anna van Bedford (1788-1861). Rond 16uur voelde ze zich wat slapjes. Aanvankelijk liet haar bedienden stiekem wat sandwiches, zoetigheden en andere lekkerheden met een lekkere kop thee brengen, maar algauw was dit in Belvoir Castle een publiek geheim. 

Anna kreeg de smaak te pakken en nodigde steeds vaker haar adelijke vriendinnen uit om onder het mom van een wandeling in het kasteel samen te komen. De dames genoten vervolgens van een lekkere kop thee, een hartig hapje en lekker zoets. De Afternoon Tea was geboren. Naar haar keurig geschreven uitnodigingen werd dan ook reikhalzend uitgekeken. 

De Engelse aristocratie nam deze gewoonte snel over. Ook Queen Victoria, kind aan huis bij Gravin Anna, was er verzot op en het schijnt dat heel wat belangrijke Engelse koninklijke beslissingen tijdens een informele afternoon tea genomen werden. 

Geschiedenis High Tea

High Tea is oorspronkelijk de werkmansversie van de Afternoon Tea, weliswaar op een later tijdstip van de dag. De arbeiders kwamen tijdens de industriële revolutie na het einde van een lange werkdag vermoeid thuis en hadden s`middags al een ruime broodmaaltijd genomen. Het avondmaal bestond doorgaans uit brood, boter, koud vlees, ingelegde augurken, eventueel wat kaas en de onvermijdelijke thee, dus minder verfijnd dan de Afternoon Tea van de burgerij en edelen. Ze aten deze maaltijd aan een eettafel, in tegenstelling tot de typische lage theetafels van de aristocraten, vandaar de benaming high tea. 

Lang werd in Groot-Brittannië een duidelijk onderscheid gemaakt tussen High Tea en Afternoon Tea. Een Afternoon Tea serveert men er al vanaf 15uur en bestaat naast een pot thee, vooral uit hartige en zoete hapjes, bijvoorbeeld sandwiches, quiches, cake, koekjes, scones en bonbons.

De traditionele High Tea wordt officieel geserveerd vanaf 17uur en kan het avondmaal vervangen. Volgens de regels van de kunst bestaat een klassieke High Tea uit drie gangen, natuurlijk met een lekkere pot thee op tafel:

  1. Belegde sandwiches en hartige hapjes zoals `scrambled eggs`, gegrilde vis, vlees etc. 
  2. Scones met jam, confituur, marmelade en room;
  3. Gebak, koekjes, bonbons, chocolade, cake en fruit.  

Gaandeweg is het onderscheid tussen Afternoon Tea en High Tea vervaagd. In Nederland wordt vaak de term High Tea gebruikt wanneer men eigenlijk afternoon tea bedoelt, wellicht omdat we High Tea met de High society associëren, maar in feite is het dus omgekeerd. 

Er is overigens ook nog een `low tea`, ontstaan bij de Britse aristocratie. Hierbij serveerde men rond 18uur bij de thee sandwiches, scones en kleinere snacks om de tijd tot het avondmaal om 21uur te overbruggen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »